Gemiddeld 43 rijlessen
Het gemiddeld aantal rijlessen ligt landelijk rond de 43 om goed en gedegen voorbereid naar het praktijkexamen te gaan. Dit gemiddelde is gebaseerd op 18-jarigen die al zelfstandig (inzicht) en handig (vaardig) zijn. Uiteraard is dit een gemiddelde, niet iedereen is gelijk.
16,5 jaar
Wil je op 16,5-jarige leeftijd beginnen dan ligt het eraan hoe zelfstandig, verantwoordelijk en onafhankelijk je al kunt denken en doen (heb je al veel of nog zeer weinig levenservaring, overleg dit met mensen die jou goed kennen, je ouders bijvoorbeeld. Praat ook met hun over jouw ontwikkeling in de rijlessen en wees daar eerlijk over). Deze zaken zullen de duur van je opleiding beïnvloeden. Wees gerust als je van dit alles nog niet veel hebt, want de rij-instructeur(s) van Rijschool Ozzi zal jou hierin professioneel begeleiden.
Wat ook een grote factor speelt in een goede en vlotte rijopleiding is of jij als leerling zelf kritisch en open bent. Wij als Rijschool Ozzi zijn hier al jaren betrouwbaar in gebleken.
Als voorbeeld, rijlessen kunnen heel confronterend zijn in het gedrag van iemand en dit wordt elke les rustig en repeterend duidelijk gemaakt, zo lang tot het moment dat de leerling zelf hiervan bewust wordt en dit zelf aanpakt. Men zal moeten begrijpen dat in het verkeer ieder moment van onoplettendheid een gevaarlijke situatie kan opleveren.
Door structuur aan te leren zal veilig autorijden alleen maar groeien. Deze structuur wordt door het CBR onafhankelijk getoetst en zal met een rijbewijs worden beloond als deze structuur zelfstandig en veilig op examen kan worden getoond.
Pubers
Rijschool Ozzi wil zich helemaal niet bemoeien met ieders opvoeding, maar in de rijles krijgen wij wekelijks te maken met pubers. Omdat pubers niet altijd open zijn over hun resultaten naar hun ouders toe en dit toch wel heel belangrijk is voor de voortgang van zijn/haar rijopleiding, willen wij toch een aantal tips geven hiervoor. Check deze link
Ouder dan 18 jaar
Iemand die ouder is dan 18 jaar gaat steeds meer zijn eigen principes volgen. Levenservaring speelt hierin een grote rol. Omdat veilig en technisch juist autorijden al is uitgevonden zullen allerlei structuren je worden aangeleerd, dit kan soms als ‘vervelend’ ervaren worden, omdat je toch telkens een spiegel voorgehouden krijgt (niet alleen verbeterpunten, maar ook zaken die al goed gedaan worden).
Misschien ben jij op de openbare weg gespannen en leer je minder snel. Misschien krijg je last van een tijdelijke terugval, bijvoorbeeld doordat je onregelmatig rijles hebt of je motivatie ontbreekt, soms vanwege je drukke leven (school/werk/stage) of het autorijden boeit je helemaal niet, maar ziet wel de praktische voordelen ervan.
Realiseer je dat autorijden geen ‘kattenpis’ is. We willen vaak ons eigen tempo bepalen in ons dagelijks leven en we slikken alle nadelen als het even niet uitkomt of erger we nemen geen verantwoording voor onze daden als deze ten nadele komen van anderen, echter in het verkeer kan zo’n nadeel uitpakken in letsel of erger, dood.
Als stelregel kun je aanhouden, bovenop het gemiddeld aantal rijlessen (43) dien je elk jaar ouder dan 18, 1 rijles erbij op te tellen, dus ben je 30 jaar, 55 lessen. 40 jaar, 65 lessen etc. etc. Nogmaals uitzonderingen daar gelaten.
Het belangrijkste is dat je wordt opgeleid tot een veilige, zelfstandige en verantwoordelijke bestuurder. Dit is ook wat een CBR-examinator van je verwacht.
Rijbewijs halen in Nederland
Er zijn verschillende redenen waarom je als niet Nederlander of als kind van niet Nederlanders een rijbewijs moet of wil halen. Dit kan zijn vanwege je werk, studie of gewoon ik wil meer vrijheid.
Kom je uit de Europese Unie (EU) of Europese Economische Ruimte (EER, dit zijn de EU landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) of Zwitserland, dan mag je in Nederland (mits je rijbewijs niet is verlopen)
rijden, ook als je hier komt wonen (Je dient dan je rijbewijs om te schrijven naar een Nederlands rijbewijs alsook het kenteken van je auto om te schrijven naar een Nederlands kenteken, dit heeft te maken met BPM )
Kom je uit een land anders dan de EU, EER of Zwitserland dan mag je in Nederland rijden als dit voor je werk of vakantie is. Ben je van plan om in Nederland te gaan wonen dan mag je 185 dagen met je buitenlands rijbewijs
in Nederland rijden, hierna dien je een Nederlands rijbewijs te behalen door in Nederland een rij-opleiding te volgen en je rijvaardigheidsbewijs te behalen bij het CBR (je dient een praktijkexamen te voltooien).
Sneller je rijbewijs halen
Als je sneller je rijbewijs wilt halen dan volgen hieronder een aantal tips:
- Leer van je rij-instructeur en niet van goed bedoelde ouders, kennissen en vrienden;
- Overdag rijden is een Pré (met hoge verkeersintensiteit krijg je meer inzicht en ervaring);
- Neem minimaal 2 keer per week rijles in plaats van 1 keer per week;
- Probeer, als je bij iemand in de auto zit, mentaal actief mee te rijden (herken fouten bij anderen, kijk of jij wel gezien heb wat de oplossing was);
- Zorg dat je op tijd en goed (begrijpen en onthouden) je theorie-examen hebt gehaald!
- Plan je rij-opleiding zorgvuldig en houd rekening dat dingen anders kunnen lopen dan je gedacht had. (kortom, denk er niet te gemakkelijk over)